niet inschrijven
Home    |   Nieuws    |   Contact   

Afrikaanse sauna


De Afrikaanse sauna is te vergelijken met de finse sauna, de luchtvochtigheid ligt hoger en de temperatuur lager. Een zeer geliefde sauna door de aangename temperatuur. Prima vol te houden en lekker doorzweten!


Amethist Sauna


De nieuwe Amethist sauna in Elysium ontleent zijn naam aan een tweetal opvallend mooie amethistgeodes. Amethist is een kwartskristal dat in vulkanische stenen ‘groeit’. Doordat de mineralen hierin na verloop van tijd gaan condenseren vormen zij kristallen.

Door de aanwezigheid van ijzer en mangaan ontstaat de paarse kleur, variërend van licht lila tot donker of roodachtig violet. Men spreekt wel van mannelijke kristallen als de prisma’s spits toelopen en van vrouwelijke als ze zijn afgevlakt.

De fraaie amethistgeodes die u kunt bewonderen in Elysium, zijn afkomstig uit Brazilië. Amethist is een krachtige steen die kan worden ingezet op het gebied van spirituele groei en ontwikkeling. Samen met het bergkristal en rozenkwarts vormt de amethist een drie-eenheid die zorgt voor spirituele ontwikkeling, zuivering en liefde.

Bron: www.elysium.nl


Balinese massage


Deze massage volgens Balinees ritueel wordt uitgevoerd met olie op basis van tropische noten en wordt gecombineerd met zachte strekbewegingen en de traditionele wrijfbewegingen.

Kokos olie wordt van oudsher veel toegepast om zijn geneeskrachtige werking bij talloze klachten.In de Balinese cultuur wordt kokos olie vaak therapeutisch ingezet bij mensen met gewrichtsklachten en een zeer droge huid. Bij deze ontspannende massage waant u zich werkelijk in de tropen, met een heerlijke geur van kokos en muziek tijdens de massage.
Het bijzondere van deze massagetechniek is dat de massage door het gebruik van natuurlijke massage olie altijd in beweging is. De masseur is in beweging, het is een heerlijk gevoel als het lichaam in lange langzame bewegingen gemasseerd wordt dit geeft een gevoel van een te zijn in lichaam en geest.


Balneo therapie


Balneotherapie maakt gebruik van zoet water (in tegenstelling tot de thalassotherapie die steunt op de weldaden van het zeewater). De gecombineerde werking met warmte, hydromassage en zwaarte, dat is balneotherapie. De massage met waterstralen ontspant de spieren en zorgt voor een buitengewoon gevoel van welzijn in de stresspunten zoals de nek en de rug. Zo kan je volledig ontspannen in het water dat masseert en kalmeert.


Balneobad met jetstream


alneotherapie is een watertherapie, waarbij zuiver leidingwater wordt gebruikt met toevoeging van algen, zeezout en plantenextracten.
De Balneologische kuur -ook wel badenkuur genoemd - is een combinatie van hydrotherapie (natte behandelingen), fysiotherapie en elektrotherapie. De natte behandelingen zijn bijvoorbeeld thermale baden, zwavel-, kruiden- en modderbaden, verschillende soorten douches en watergymnastiek. De elektrotherapie stimuleertde bloedcirculatie en verlaagt de pijn. De fysiotherapie, zoals heilgymnastiek en massages geven het lichaam meerbeweeglijkheid. Deze kuur wordt soms ook wel gezien als de reumakuur en wordt aanbevolen bij vrijwel alle soorten spier- en gewrichtklachten, zoals artrose, artritis, ischias en jicht. De beste balneokuren worden gegeven in landen waar veel thermale bronnen voorkomen, met name in Midden- en Oosteuropa. Door de goede opleiding van artsen en therapeuten de lange historische voorgeschiedenis heeft dat geresulteerd in een echte kuurtraditie.

Bron: travelmarker.nl


Beach koepel


Er is een zandstrand aangelegd dat doorloopt naar buiten en er staan strandstoelen voor het ultieme tropische relaxgevoel. Zelfs de geuren en geluiden op de beach zijn authentiek Caribisch; u ruikt het strand en het water en u hoort de branding. Met een tropisch drankje in uw hand waant u zich op de Caraïben!

Het centrum van de beach is ingericht met een beachbar. Hier wordt onder het ogen van de gast heerlijke tropische drankjes samengesteld. Wilt u zich even in alle rust afzonderen, bezoek dan de bedoeïenruimte en sluit uw ogen op een van de comfortabele waterbedden.

Bron: www.palestra.nl


Bio kruiden sauna


Vochtige stoomsauna met kruiden en lichttherapie. Temperatuur 70 graden
Houtsoort Hemlock

bron: www.thermenborn.nl


Brechelsauna


In het Oostenrijkse Karinthië is de eeuwenoude kennis over de geneeskrachtige werking van speciale kruidendampen altijd bewaard gebleven. Ook de Brechelsauna in Elysium maakt gebruik van die oude natuurkennis. De kruiden in het opgietwater vormen een weldadige kruidendamp voor bloedsomloop en luchtwegen.

De sauna heeft een relatief lage temperatuur maar een hoge luchtvochtigheid. Door het geleidelijke temperatuursverloop vormt de Brechelsauna een mildere ervaring dan de traditionele sauna. De ambiance in de Brechelsauna is bijzonder te noemen, want dit keer treft men geen zit/ of ligbanken aan maar hoge en lage stoelen.

Bron:www.elysium.nl


Caldarium Maximus


In de natuurstenen ruimte zijn zowel de banken, de wanden als de vloer verwarmd tot een prettige temperatuur van rond de 60 graden. De speciale Maximus oven zorgt ieder kwartier voor een Aufguss

Bon: http://www.saunavanegmond.nl/index_caldarium.html


Caldarium met verwarmde ligbanken


De warmtekamer. Dit is een ruimte met een temperatuur van 30-35° C en een relatief hoge luchtvochtigheid. Met avontuurdouche en kristalbad.

Na een heerlijk warm bad kun je in dezelfde ruimte heerlijk bijkomen op verwarmde ligbanken. Geniet van de rust in deze ruimte.

Beleef de avontuurdouche! Warme tropenregen en koude ijsregen. Een verrassende ervaring zeker in combinatie met de effectverlichting tijdens het douchen.
In het caldarium vind je ook het kristalbad.

Bron: http://www.spawellness-weesp.nl/caldarium.html


Cavitosonic-ruimte


n een speciale ruimte worden zeewater en essentiële oliën in de vorm van stoom verspreid. Deze damp heeft een positief effect op de ademhaling en het immuunsysteem.


Bron: www.hotels-wellness.org


Detoxbehandeling


Voel u weer fit, vitaal en gezond met een ontspannend en ontgiftend voetenbad. Tijdens een Detox behandeling wordt het lichaam van binnenuit in 30 minuten ontgift, zonder het gebruik van sappen, medicijnen of een dieet.


Douche experience


In de oude geschutskoepel van het Fort, wordt u meegenomen door een grote verscheidenheid aan stralen die variëren in temperatuur en hardheid. Een unieke belevenis! Waar 100 jaar terug nog kanonnen en mitrailleurs stonden, loopt u nu onder een moessonregen en waterval door. Tevens kunt u gebruik maken van het scrubzout wat in verschillende geuren aanwezig is.


Eucalyptus sauna


Er zijn 300 verschillende soorten eucalyptus kruid, waarvan er 25 geschikt zijn om uit de bladeren de heilzame olie te distilleren. Eucalyptus werkt verhelderend en verlichtend bij zware geestelijke arbeid. Daarnaast lost deze ethe- rische olie slijm op en stilt hij de hoest. Eucalyptus bevordert verder de spijsvertering en eetlust. Het stimuleert de aanmaak van spijsverteringssappen, zodat voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Bron: saunagids.nl


Finse Löyly sauna


Het Finse Opgiet Ritueel - Löyly (spreek -leuleu)

Met de Finse Löyly hebben we de Finse sauna traditie in huis gehaald. In Finland is het een langdurende traditie, hier in Nederland de Sauna-hype van deze eeuw. En wat ons betreft beide terecht!

Het ritueel Löyly, vrij vertaald: "de grote opgieting van water", wordt bij Sauna de Heuvelrug verdeeld over 3, 4 en soms wel 5 opgiet ronden.
Tussen elke ronde heeft elke gast de gelegenheid om eventueel de cabine te verlaten. Dit vanwege de sensationele steiging van de gevoelstemperatuur!
In feite daalt de werkelijke temperatuur in de cabine
met 5 - 10 graden. Dit moet u echt eens ervaren. Professioneel begeleid door een Saunameester wordt u duidelijk gemaakt hoe u optimaal het sauna-effect te weeg kunt brengen.

Werkelijk een fantastische sensatie in een gezellige ambiance. Warmer dan warm, heter dan heet! Perfect voor uw lichaam en de afvoer van afvalstoffen uit uw systeem.

Het is echt geen toeval dat Finnen veel minder vatbaar zijn voor griep en andere virussen. Natuurlijk is het enkel gezond wanneer uw lichaam rustig afkoelt, en ten slotte een heerlijk dompelbad ondergaat om de poriën weer volledig te laten sluiten! Probeer het en u staat verbaasd van uw weerstand.

Bron: www.saunadeheuvelrug.nl


Finse sauna


Het gebruik van de "Finse" Sauna is al meer dan 2000 jaar oud!

Ook de moderne mens maakt nog steeds met veel plezier gebruik van de traditionele sauna.
De houtgestookte sauna in de tuin is in veel gevallen vervangen door een elektrisch verwarmde sauna in huis. Zelfs in uw flat kan tegenwoordig een moderne Finse sauna worden ingericht.

Vroeger werd de sauna veelal gebruikt voor het verbeteren van de gezondheid en om bij te komen van het alledaagse harde werken. Zo was de houtgestookte sauna vanwege de extreme hitte en het roet de meest hygiënische plek in huis waar ziektes konden worden genezen, kinderen werden gebaard en zelfs de lichamen van de doden werden gereedgemaakt.
Ook werd in de sauna gebruik gemaakt van kruiden voor de zieken.

Tegenwoordig wordt de sauna beschouwd als een plaats om het lichaam te reinigen en om te ontspannen van lichaam en geest!

Het principe van de elektrische sauna werkt vrijwel hetzelfde als de houtgestookte sauna, met dien verstande dat zij door middel van een elektrisch bedieningspaneel en een thermostaat zeer precies zijn in te stellen. Op de kachel is een reservoir geplaatst waarop stenen worden gelegd. Hierop wordt van tijd tot tijd water gegoten waardoor u door de “vochtige” hitte sneller kunt gaan transpireren.

Bron: www.sauna4you.nl


Floaten


Floaten is een ontspanningsmethode waarbij u heerlijk ontspannen gewichtsloos en prikkeloos ( sensory deprivation ) drijft op zout water. Uw zintuigen kunnen goed tot rust komen doordat er een stuk minder prikkels zijn van uw huid (water op lichaamstemperatuur ), uw zicht ( donkere ruimte, desgewenst licht ), evenwichtsvermogen en uw spieren die uw lichaam in balans houden ( u drijft gewichtsloos ).
Van floaten is aangetoond dat het op veel psychische klachten een gunstige werking heeft:
• vermindering van stress
• elminiatie van vermoeidheid
• verhoging van concentratievermogen
• versneld fysiek herstel

Bepaalde stresshormonen worden verminderd in het bloed, zoals cortisol, ACTH, melkzuur en adrenaline. De hersenen komen in een veel diepere ontspanning terecht dan wanneer u op bed ligt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat één uur floaten gelijkstaat aan 4 tot 6 uur slaap.


Fruitzuurpeeling


De Medex-fruitzuurpeeling is een actieve fruitzuurbehandeling van 30%. Deze peeling is zeer geschikt om pigmentvorming, littekens, oneffenheden, slappe huid, acne en huidveroudering te behandelen.
Medex-fruitzuurpeeling a-HYCID is een kuur van min. 5 tot max. 10 behandelingen.
Na deze kuur zal uw huid er egaler, strakker en gezonder uit zien.


Gletsjergrot


In de gletsjergrot is de temperatuur constant 8 graden onder nul. Tevens vind je hier prachtige ijssculpturen.

Bron: www.saunagids.nl


Hamam behandeling


Je huid heeft regelmatig behoefte aan extra aandacht, vooral na een periode van stress en drukte. Bij deze behandeling wordt je huid eerst weldadige gewassen, vervolgens een grondige scrubbeurt gegeven en als afsluiting een bijzondere zeepmassage.

Voordat de behandeling kan beginnen, neem je plaats in een stoomcabine of sauna. De stoom zorgt ervoor dat de poriën van de huid open gaan staan, waardoor vuil en talg eenvoudig te verwijderen zijn. Nadat je ongeveer vijf minuten gebruik hebt gemaakt van het stoombad, ga je op een verwarmde marmeren plaat liggen. Je lichaam is afgedekt met een handdoek of katoenen doek en het ritueel kan beginnen.
De masseur scrubt eerst de voorkant van je lichaam met een fijne scrubhandschoen. Je wordt overgoten met warm water. Vervolgens krijgt de achterkant van je lichaam een scrubbeurt. Gevoelige delen van je lichaam, zoals het decolleté, slaat de masseur meestal over, om eventuele irritaties van de huid te voorkomen.
Na het scrubben begint het zeep-ritueel, gevolgd door een massage. De speciale olijvenzeep, die in een daarvoor bestemde zeepzak zit, geeft in combinatie met water en lucht een grote hoeveelheid zeepbellen af. De masseur knijpt de zak boven je lichaam uit, waardoor een verneveling van zeep ontstaat. Je ligt als het ware onder een deken van zeep. De masseur zeept je lichaam met de handen in. Door lange halen en zachte knedingen met een subtiele drukpuntmassage af te wisselen, is de zeepmassage erg ontspannend. Ook bij het zeepritueel worden zowel de voor- als achterzijde behandeld.


Meer lezen: http://www.massagekeuze.nl/massages/hamam-behandeling#ixzz0eksYqxIM

Bron: massagekeuze.nlhammam


Een hammam of Turks bad is de middenoosterse variant van een stoombad. Het is een plek waar mensen zich kunnen wassen en heeft daarmee ook een sterke sociale functie.
In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk. De bekendste hammam in Europa is die van Hotel Gellért in Boedapest.
Ook in Nederland zijn enkele hammams te vinden.

Bron: wikipedia.nl


Herbal pad massage


De Herbal Pad Massage is een zachte ontspanningsmassage waarmee er door een uitgekiende combinatie van massagegrepen, warmte en de natuurlijke kracht van verse lavendel, een totale en diepe ontspanning in uw lichaam en geest merkbaar zal zijn.

De massagegrepen komen uit de stoel-, metamorfose-, en voetreflexzonemassage, aangevuld met een dosis praktijkervaring. Deze grepen zijn uitsluitend zacht van aard. Er worden geen spieren of ledematen gemanipuleerd. Derhalve is deze methode ook veilig en voor zeer veel personen geschikt.De verse lavendel (lavandula angustifolia) die gebruikt wordt, zit verpakt in unieke en hygiënische pads van het merk Lapad Original®. Deze worden bevestigd aan een beukenhouten grip, verhit en volgens een vaste structuur om beurten op het lichaam geplaatst. Gelijktijdig wordt er een warme lavendelbuidel in de nek of op het voorhoofd geplaatst.

U ademt de heerlijke geur van lavendel in, terwijl de huid de werkzame stoffen van lavendel opneemt.
Dit alles zorgt ervoor dat u zich gegarandeerd zult ontspannen en dat u zich na deze massage weer helemaal uitgerust zult voelen.

Bron: www.massagesalondolfijn.web-log.nl


Himalaya zoutsteen sauna


Deze sauna is gebouwd in een heuse grot en zeer indrukwekkend te noemen. Plafond en muren zijn belegd met duizenden zoutkristallen uit de Himalaya. De grote hoeveelheid verwerkte zoutsteen maakt deze sauna uniek in Nederland.

Van de zoutkristallen uit de versteende oerzee in het Himalaya gebergte is bekend dat er een heilzame werking uitgaat wanneer de kristallen worden verwarmd. Zo is het klimaat goed voor de luchtwegen; zorgt het voor een versterkte werking van de schildklier; verbeteren de mineralen de stofwisseling en werken ze stressverlagend. De zoutkristallen werken genezend bij eczeemhuiden en de huid voelt dan ook zacht en soepel aan na een bezoek aan deze zoutsteensauna.

Bron: www.dewoudfennen.nl


Hydrojet massage


Het idee alleen al is ontspannend.... 7 euro voor 20 minuten heerlijke relaxatie op de Hydrojet-medical. Het is een massage op een zacht warmwaterbed. Twee massagestralen komen warm en krachtig tegen je rug gedrukt en dit ZONDER NAT TE WORDEN!
Je kan je neervleien op dit wonderlijk systeem met lichte kledij aan, dus je hoeft je zelfs niet om te kleden, alleen je schoenen moeten uit. Ideaal na een lange werkdag of eventjes tussenin de ideale massage-snack !
Dit heeft een fantastisch effect op een pijnlijke onder-rug, vermoeide benen, depressieve bui, zere nek en schouders, gespannen bilspieren, algemeen gespannen gevoel,... Het warme massage-systeem zal al zeer snel jouw favorietje worden!

Bron: www.saunahuisje.be


Hydromassage bad


Dit hydromassage-bad masseert uw lichaam met 260 waterstralen. Volgens een uitgekiend programma wordt uw lichaam van schouders tot tenen gemasseerd.

Een gepersonaliseerde etherische olie en de kleuren in het badwater ontspannen de geest. De luchtemulsie en de cyclische jet-streams werken verlichtend, remineraliserend, afslankend en relaxerend in op het organisme.

Een ontspannende en verkwikkende ervaring. U geniet nog na in de foliepakking. Uw lichaam komt tot rust en u mag weer heerlijk wegdoezelen.

Bron: www.sternbeautyfarm.nl


Hydromassagebanken


Het hele lichaam wordt gemasseerd door een warme waterstraal. De kleding kan men bij deze massage aanhouden.

Bron: www.wolfsberg.nl


Ijsgrot


Een ijsgrot is een natuurlijke grot (meetal lavatunnels of kalksteengrotten), waar zich het hele jaar door aanzienlijke hoeveelheden ijs bevinden

Bron: wikipedia.nl


Infrarood cabine met kleuren therapie


n combinatie met het gebruik van de infrarood therapie kan men de ingebouwde kleurenlampen individueel aanschakelen.
De eerste maal zal men tijdens het verblijf in de infrarood saunade geselecteerde kleur niet langer aanschakelen dan 15 minuten. Na enkele beurten kan men de tijd verlengen tot maximaal 30 minuten.
Voor het selecteren van de juiste kleur zijn vier hoofdkleuren belangrijk

Blauw
Rood
Geel
Groen

Blauw heeft betrekking met chronische toestanden. Verminderen van weerstand en virusontwikkeling. Zijn functie is het verminderen van de organische activiteiten. Vermindering van de stofwisseling productie. (Het veneuze bloed is blauw), chronische ziekten, verstoppingen, jicht, reuma, verkoudheden, verlammingsverschijnselen, verhardingen, huid, knoken, verstopping in het bloedsysteem, depressies, verkalking.
Rood heeft betrekking met bloed en geslachtsorganen. Functie is het opbouwende bloed (aders zijn rood), spierverzorging, spanningen, verwonding, infecties, koorts, zuren.
Geel heeft betrekking met zenuwen en ademhaling. Functie is organische zenuwen, hoofdpijn, stembandproblemen, longen, bronchitis, ademhaling.
Groen heeft betrekking op de spijsvertering. Functie is de zenuwen van de spijsvertering, maag, darmen, blaas, bloedarmoede, duizeligheid, abcessen, koorts.


Bron: www.infrarood.net


Infrarood sauna


at is Infrarood straling (infrarood) ?
De zon die aan de hemel staat is zoals we allen weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar onze aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen.
Deze stralen worden onderverdeeld in verschillénde golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer ( nm.).
Eén nm is één miljoenste millimeter.
Elke golflengte transporteert een welbepaalde hoeveelheid energie.
Hoe sneller de frequentie van deze golven , des te korter is de golflengte, en des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.

Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzend bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte, daar een gedeelte van deze straling door onze atmosfeer geabsorbeerd wordt.
De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men" de globale straling".

Deze globale bestraling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarood straling (infrarood). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes

Bron: infraroodsauna.net


Infraroodsauna


at is Infrarood straling (infrarood) ?
De zon die aan de hemel staat is zoals we allen weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar onze aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen.
Deze stralen worden onderverdeeld in verschillénde golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer ( nm.).
Eén nm is één miljoenste millimeter.
Elke golflengte transporteert een welbepaalde hoeveelheid energie.
Hoe sneller de frequentie van deze golven , des te korter is de golflengte, en des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.

Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzend bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte, daar een gedeelte van deze straling door onze atmosfeer geabsorbeerd wordt.
De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men" de globale straling".

Deze globale bestraling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarood straling (infrarood). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes

Bron: infraroodsauna.net


Jetstreambad


Deze baden, drie in aantal en te vinden in de Byzantijnse tuin, zijn geliefd vanwege het pulserend effect van de waterstralen op de huid. Daarbij is de watertemperatuur ongeveer 38 graden Celsius.

bron: www.elysium.nl


Kamin sauna


90 Graden Celcius


Kelosauna


Een Kelo sauna is een sauna gebouwd met Kelo boomstammen. Kelo is Fins voor Den. De Kelo wordt ook wel poolspar genoemd. Deze poolspar groeit boven de gehele poolcirkel. Hij groeit 3 maanden per jaar omdat het dan vorstvrij is.
Kelo sauna is reeds jaren een trend in Duitse en Nederlandse saunacenters. Sinds kort zet deze trend zich ook door in de grotere Belgische saunacenters.
KELO boomstammen zijn afkomstig van 300-jarige vurenhouten oude dennen die door hun leeftijd een dermate hoogte hebben bereikt dat de voeding en sapstroom niet meer tot boven in de toppen kon komen. De bomen zijn uit zichzelf gestorven.
Hierna hebben de bomen nog zo’n 30 jaar overeind gestaan voordat ze door een storm geveld zijn. Bosbeheer in Lapland, heeft deze bomen verzameld en houthakkers weten van dit hout, handmatig, prachtige sauna’s te vervaardigen. De boomstam zijn gemiddeld 170 tot 600 mm dik.

Bron: asanti.be


Klafs cabine


Klafs is een sauna- en cabinemerk.


Kleurentherapie sauna


De Magische kracht van kleuren.
Over de heilzame werking van licht bestaat al lang geen twijfel meer. De kleuren van het licht hebben verschillende uitwerkingen op lichaam en geest. Als optie gebruikt Rhodos in zijn saunas kleurentherapie met vier monochrome kleuren.


Groen: Geeft rust, ontspant en verminderd gevoelens van pijn.Rood: Stimuleert, activeert en wekt levenslust op. Tevens verhoogt de doorbloeding en helpt daardoor bij pijn in de spieren.Geel: Roept zomerse gevoelens op en een vrolijke, onbezorgde sfeer. Tevens activeert geel de maag en darmen en maakt daardoor hongerig.Blauw: Blauw is koel, heerlijk om bij weg te dromen en uw gedachten de vrije loop te laten. Tevens is blauw heilzaam bij nervositeit, spanningen en slapeloosheid.

Het uitgekiende lichtsysteem onderstreept de continue ontwikkeling van het Rhodos-saunaprogramma.

Bron: www.rhodos.nl


Kneippbad


Hier wordt gebruik gemaakt van Kneipp verzorgingsproducten.


Kota dorp


uiten in de saunatuin staat een uniek Kota dorp. Deze originele Kota’s (spreek uit als Kotta) zijn rechtstreeks geïmporteerd vanuit Lapland. Origineel worden Kota’s gebruikt als zitruimte met een open vuur in het midden. Palestra heeft drie van deze Kota’s omgebouwd.
diashow


De Höyry Banja-kota
Deze Kota doet qua klimaat denken aan de Banja. Deze van herkomst Siberische badvorm wordt meer water over de kachel verdampt dan bij de traditionele Finse sauna. De relatieve luchtvochtigheid in de Höyry Banja-kota ligt rond de 70%. De temperatuur zal op de relatieve luchtvochtigheid afgestemd worden. Ik verwacht uit te komen op een temperatuur van ongeveer 60oC. Hier is een speciale (in ons geval een elektrische) kachel voor nodig die naast warmte ook stoom produceert. De verhouding tussen de luchtvochtigheid en temperatuur zal volledig geautomatiseerd plaats gaan vinden. In de Kota is een sterrenhemel geplaatst die langzaam van kleur verandert. Hier ontleedt de Kota ook haar naam aan. Höyry is het Finse woord voor stoom.
De Musiikki Sauna-kota
De naam doet het al vermoeden. In deze Kota geniet men van kwaliteitsgeluid in de vorm van muziek, of in het Fins: ‘musiikki’. En dit alles bij een klimaat als dat van de droge traditionele Finse sauna. Deze Kota is zo opgebouwd dat de warmtestraling vanuit elke positie optimaal het zittende lichaam bereikt. Natuurlijk mag je gaan liggen maar in deze Kota is een zittende houding met opgetrokken knieën het effectiefst.
De Geijssir Sauna-kota
Vrij vertaalt betekent het woord Löyly: ‘stoomstoot’. De Fin lepelt een 3 tot 5 houten pollepels water over de saunastenen om dit effect te bereiken. De geleidingswarmte in de lucht neemt even toe en er ontstaat condensatiewarmte op de huid. Je hebt het gevoel alsof het even veel heter gaat worden. Dit effect gaan wij bereiken in de Geijssir Sauna Kota. Je zit of ligt rustig in het voor jouw vertrouwde en Finse traditionele saunaklimaat. Plotseling zakt een korf gloeiende stenen naar beneden in een in de kachel geplaatste bak water. Het gevolg is een stoomstoot. Tegelijkertijd is de toevoer van essentiële olie geactiveerd.
De Tanko Savu-kota
Deze kota is volledig origineel ingericht als ontspanningsruimte. Zitten op rendierenvachten rond het vuur dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan. Het enige verschil is dat wij het open vuur omgeruild hebben voor een gasvlam. Vertalen wij het Finse woord ‘tanko’ naar onze moerstaal dan hebben we het over ‘rust’, en het Finse ‘savu’ vertaal ik als ‘rook’.

Bron: Palestra.nl


Laconium (infra-roodcabine)


Bij de Romeinen was het laconium een met gloeiende houtskool verwarmde stenen ruimte.
Rond het grote gloeiende houtskoolvuur werden bij de Romeinen bankjes geplaatst zodat men afwisselend de voor- en achterkant van het lichaam kon laten bestralen.

In de hedendaagse saunas verschillen deze ruimtes nog wel eens van elkaar. Een Laconium bestaat uit elektrische infraroodstralers op basis van de al lang bestaande rode warmtelampen.
Deze stralers zijn verkrijgbaar in verschillende typen golflengtes waardoor het sterk van de lamp afhangt wat het effect is.

U mag net zolang in een langegolf infraroodcabine vertoeven als u wilt. De infraroodlichtcabine heeft meestal een temperatuur van rond de 60oC.

In een Laconium transpireert men bij een lagere temperatuur 2 tot 3 keer zoveel als bij een gewone saunacabine. Uit onderzoek is gebleken dat men in een gewone sauna ca. 300 kcal. verbrandt, terwijl men in een laconium 600 tot 800 kcal. kan verbranden. Dankzij de infrarode warmtestalingspanelen is er een droge aangename warmte met een laag vochtigheidsgehalte.

Het gebruik van het laconium verhoogt de weerstand, versoepelt het spierweefsel, zorgt voor de afvoer van giftige stoffen en is een gedegen hulpmiddel bij het verbeteren van problemen met onder andere: Cellulitis, Sneller herstel van blessures, Reuma, Slapenloosheid, Huid en gewrichten Overgang, Verbetering van de huidskleur, Vermindering van stress, Stimuleert de bloedcirculatie.

Na het gebruik van het laconium moet u niet gelijk koud afspoelen, gun het lichaam de tijd om te acclimatiseren.

Bron: sauna-overzicht.nl


Lagune met whirlpools en warmwaterval


Een lagune is een soort meer dat ontstaat tussen een strand en een schoorwal of strandwal. De lagune kan nog een verbinding met de zee hebben. Lagunes treft men ook aan bij sommige koraalriffen.
Het ontstaan van een lagune kan vooral in verband worden gebracht met de stromingsrichting van het water en het op deze manier ontstaan van een schoorwal voor de lagune.
Een bekende lagune is de Lagune van Venetië bij Venetië.

Bron: wikipedia.nl


Lichtsauna


De lichtsauna is gebaseerd op kleurentherapie. Kleuren beïnvloeden onze geest en onze lichamelijke conditie. In deze sauna zijn afwisselend vier kleuren via lampen in het plafond zichtbaar die elk hun specifieke werking hebben op lichaam en geest.

Bron: Elysium


Maa sauna


De MAA-Sauna, die half in de aarde is verzonken, bestaat uit ronde stammen van de dennenboom en natuursteen en wordt verwarmd door houtvuur. Terwijl de aardsauna met temperaturen van 100 t/m 120 graden is verwarmd, beleeft u in deze bijzondere oeroude saunavorm een klimaat dat u zijdezacht omringt.

Bron: saunapark-epe.de


Meknes sauna


De Meknes sauna is een sauna in 1000 en 1 nacht sfeer: Laat u betoveren door de mystiek. De Meknes sauna heeft een temperatuur van 85 graden.

Bron: www.saunavanegmond.nl


Moxa therapie


Moxatherapie (eng: moxibustion) is een Oosterse therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van moxa of Bijvoet (lat: Artemisia vulgaris). De plant speelt een belangrijke rol in de traditionele geneeskunde van China, Japan, Korea, Vietnam, Tibet en Mongolië. Men droogt de plant en stampt ze fijn, het gruis wordt verbrand of er wordt een sigaar van gedraaid die men niet oprookt maar gebruikt bij acupunctuur. Die moxa sigaar wordt gebruikt om de huid en acupunctuur punten warm te maken met de bedoeling de circulatie van bloed en qi (levensenergie) te stimuleren. Moxatherapie wordt in Europa bekendgemaakt door het boek van de Duitse geleerde en reiziger Engelbert Kaempfer Amoenitatum Exoticarum (Lemgo 1712). Het werk is ook bekend omwille van zijn beschrijving van de sidderaal en acupunctuur.

Bron: wikipedia.nl


Osmanisch Badhuis


Osmanisch badhuis met een heel warm bad en verwarmde banken en grond waar je kan liggen en zitten. Tevens is er in deze ruimte de mogelijkheid om te scrubben, er staat een groot plateau waar scrubzout op ligt dat je gratis kan gebruiken met een douche ernaast om je te af te douchen.
45 graden celcius

Bron: jouwsaunagids.nl


Pakistaanse sauna


Oeroude blokken zoutsteen rechtstreeks uit noord Pakistan vormen de basis voor deze bijzondere sauna. Met een temperatuur van circa 70 graden ontstaat in deze sauna een licht zilte lucht met mineralen en sporenelementen

Bron: www.veluwsebron.nl


RasulruimteRasul: Stoombad, pakking en afspoelen
In onze originele rasulruimte (ook wel Rhassoul genoemd) kan men van oorsprong een oriëntaals badritueel ondergaan. Er staan verwarmde mozaïek betegelde stoelen en een sterrenhemel uit "Duizend en één nacht". Elke bezoeker krijgt een bakje met daarin naar eigen keuze zwarte modder, vulkanische aarde of chocolade. Eerst smeert men zich van top tot teen in met deze substantie en neemt men plaats op de stenen stoelen. Onder invloed van de aangename warmte in de rasulruimte worden de werkzame stoffen en mineralen soepel in de huid opgenomen. Op het moment dat men de substantie inwrijft, wordt daarmee ook vuil uit de poriën en dode huidcellen verwijderd. Zon 10 minuten voor het eind van het rasulritueel begint het te "regenen" in de rasulruimte. Dit is bedoeld om de pakkingsubstantie weg te spoelen.

Bron: aparthoteldelden.nl


Rozenkwarts sauna


Probeer nu ook eens onze prachtige nieuwe Rozenkwarts Sauna, een noviteit op saunagebied. Hier wordt gebruik gemaakt van de bijzondere eigenschappen van de edelsteen rozenkwarts. In deze sauna zijn op een armatuur stukken rozenkwarts aangebracht. Deze verwarmt water met de etherische olie rozen. Door verwarming van deze steen ontwikkelt zich een warme, extra intense en zachte rozengeur. Een nieuwe sensatie van zachtheid en pure verzorging.


Bron: centredulac.nl


Russische Banja


Outdoor Sauna
Van oudsher is een banja een Russische outdoor sauna, gemaakt van tot oven opgestapelde stenen, welke een paar uur worden verhit door een vuur van drooghout. Daarna werd een zeil rond een houten frame om de oven gespannen dat ervoor zorgde dat de temperatuur enorm opliep en het binnen bijna ondragelijk werd. Bij het verlaten van de banja werd men zoals de traditie beschrijft ingesmeerd met berkentwijgen.
Wat doet een Russische Banja met je lichaam?
De banja stoomt, de banja regelt, luidt het gezegde. Maar wat is er zo nuttig aan de banja? Onder invloed van de banja verbetert de bloedsomloop. En samen met het zweet worden verschillende afvalstoffen uit het lichaam gevoerd: onnodige, giftige stofwisselingsproducten, en worden talg- en zweetklieren gereinigd. Het verbetert de werking van de nieren, longen, het hart en andere organen. Indien de giftige stoffen immers niet door het zweet worden afgevoerd, moeten ze door andere organen worden afgevoerd, die ook zonder dat werk al overbelast zijn: de nieren, longen en de lever. De Russische banja wordt 4 tot 5 uur door een oven met stenen verwarmd, en pas als de stenen gloeiend heet zijn, kan met het stomen begonnen worden. Op het hoogtepunt is de temperatuur 70 tot 80°C en de luchtvochtigheid 20-25%. Het proces van het stomen duurt 10-15 min.. De eerste 5-7 min. is slechts opwarmen maar na 10-12 min. begint het zweet te stromen. Herhaal de procedure niet meer dan twee keer en neem hierna absoluut een koude douche.
Mobiele Banja
De mobiele banja, of tourist banja. Deze zeer speciale vorm van de banja wordt gehouden tijdens trektochten door de natuur in een speciaal hiervoor meegenomen tent die evenveel weegt als alle rugzakken van de deelnemers tezamen. De kachel van deze banja wordt gevormd door een stapel stenen die uit een rivier zijn gehaald en gloeiend heet zijn gestookt door een paar uur een houtvuur eromheen, erop en erin te laten branden. Als de stenen heet genoeg zijn wordt de tent om de stapel gebouwd waarbij de bouwers zich herhaaldelijk branden aan de stenen. Als laatste wordt op de grond een tapijt van berkentakken uitgespreid die een scherpe tekening op het achterwerk van de banjagangers achterlaten.

Bron: saunagids.nl


Ruusu® cabine


Ruusu® cabine
Ruusu® is het Finse woord voor roos. Een synoniem voor schoonheid en perfectie. De roos staat centrale motief voor deze sauna, met als centrum een saunaoven van Rozenquartz. Een steensoort waar een helende werking wordt toegeschreven. De combinatie van materialen, licht en motieven zorgt voor een bijzondere sfeer, die wordt versterkt door de met water en etherische rozenolie gevulde schaal boven de saunaoven, waarvan de inhoud langzaam verdampt en voor een bijzonder ontspannende werking zorgt. De temperatuur van de Ruusu®-sauna is 75 ºC.

Bron: anholts.nl


Sanarium


Het sanarium lijkt wat op de Russische Banja. De ruimte zier er uit als een Finse saunacabine maar de temperatuur ligt lager en de vochtigheid hoger. De meeste sanaria hebben een plafondtemperatuur van ca. 60oC en een relatieve luchtvochtigheid boven de 40%. Net als in een caldarium wordt na verloop van tijd het zweetmechanisme in gang gezet maar zal er geen sprake zijn van een intensieve opwarming van het lichaam. Het is meer een cabine waar het heerlijk ontspannen vertoeven is. U mag dan ook net zolang blijven zitten of liggen op uw eigen badlaken zolang u het als prettig ervaart.

Bron: saunastudie.nl


Saunacabine met Löyly= Fins Opgietritueel


Zie: Löyly


SeaClimate


Buitenfaciliteiten - SeaClimate
De Veluwse Bron heeft een perfecte remedie tegen griep en verkoudheid. De SeaClimate! Deze faciliteit is uniek in Nederland. U komt u gegarandeerd van uw verkoudheid af. Meerdere malen per dag kunt u genieten van een Seaclimate sessie. Nadat u plaats heeft genomen vult de ruimte zich met een lichte zoutnevel, bestaande uit vernevelde zoutkristallen uit de Dode Zee en negatief geïoniseerde zuurstof. Uw huid en luchtwegen worden volledig gereinigd. Twintig minuten in de cabine staat gelijk aan een twee uur durende strandwandeling.

Bron: veluwsebron.nl


Vleermuissauna


De vleermuissauna dankt zijn naam aan het feit dat er bij het aanleggen van de sauna honderden vleermuizen wegvlogen. Een betoverend effect! De vleermuissauna is één van onze hetere sauna’s met een temperatuur van circa 90 graden en zorgt voor extra transpiratie. Hierdoor worden afvalstoffen uit uw lichaam verwijderd en de huid goed doorbloed. In deze sauna giet onze saunameester meerdere malen per dag een heerlijke geur op.


Wellness | Spa | Hotel | Thermen | Kuuroord | Sauna | Beauty | Massage | Welness | Wellnes | Weekend | Nederland | Arrangement | Center | Centrum | Aanbieding | Beautyfarm
© PHPape 2018